O nama

Nacionalni savez odgajivača golubova srpskih visokoletača Srbije

Unapređenje, selekcija, standardi, zaštita, razvoj i odgoj rase golubova srpskih visokoletača, organizovanje takmičenja golubova srpskih visokoletača predviđenih takmičarskim pravilnikom.

10.000 +

Članova

530 +

Klubova

3

Članice Balkanskog Saveza

9-10

Saveznih takmičenja godišnje

Neprofitna organizacija sa ciljem promocije i unapređenja golubova srpskih visokoletača

Savez je registrovan radi ostvarivanja i unapređivanja zajedničkih ciljeva u oblasti selekcije, standarda, zaštite, razvoja i odgoja (autohtone) rase golubova srpskih visokoletača, organizovanja takmičenja golubova srpskih visokoletača predviđena takmičarskim pravilnikom i ostvarivanja drugih zajedničkih ili opštih ciljeva i interesa koji nisu zabranjeni ustavom i zakonom.

Savez se preko svojih organa i komisija naročito zalaže za:

 1. Unapređenje, selekciju, standard, zaštitu, razvoj i odgoj autohtone rase golubova srpskih visokoletača.
 2. Organizovanje i sprovođenje takmičenja golubova srpskih visokoletača prema takmičarskim pravilnikom.
 3. Organizovanje, nabavku i izradu prstena – alki za golubove srpske visokoletače, na neprofitabilnoj osnovi. Alkice su visine 8,5mm, unutrašnjeg prečnika 7mm, debljine zida 0,3mm i sadrže ukućan hirični tekst: SRB, matični broj udruženja, matični broj odgajivača golubova, godinu i redni broj goluba.
 4. Organizovanje, polaganje sudijiskih i ispita za instruktore, stručna predavanja i seminare, kurseve, a sve u cilju osposobljavanja svog članstva i stvaranja uslova za unapređenje rase goluba srpskog visokoletača.
 5. Organizovanje saradnje i povezivanje sa sličnim organizacijama odgajivača golubova, sa meteorološkim i veterinarskim ustanovama, sa preduzećima za proizvodnju hrane i lekova za golubove, kao i korišćenje njihovih usluga za svoje potrebe na neprofitabilnoj osnovi.
 6. Organizovanje izložbi i raznih svečanosti na kojima se dodeljuju nagrade i priznanja u cilju okupljanja većeg broja članstva radi druženja i razvijanja prijateljskih odnosa i saradnje među članovima.
 7. Direktno učešće u stvaranju graničnih i pravičnih propisa za držanje golubova, kao i za propisivanje uslova za odgoj golubova srpskih visokoletača i njihovo sprovođenje u praksi.
 8. Primenu oštrih sankcija za organizatore i počinioce protivpravnog prisvajanja golubova.
 9. Informisanje članstva o radu saveza i njegovih organa i komisija, kao i postignutim rezultatima tima na raznim takmičenjima putem biltena, publikacija ili na drugi način.
 10. Sprovođenje i dosledno primenjivanje odredbi statuta, takmičarskog pravilnika i drugih opštih akata kako od strane organa saveza tako i od udruženih članica i članstva kao i sprovođenje odluka skupštine Saveza.
 11. Da uredno vodi knjigu – registar matičnih brojeva udruženja i drugih članica Saveza.
 12. Savez, kako bi obezbedio dodatna sredstva neophodna za obavljanje svojih osnovnih (neprofitnih) delatnosti može da obavlja i privrednu delatnost, koja je u vezi sa statutarnim ciljevima saveza.
Dodela nagrada i priznanja na svečanoj skupštini 2023
Svečana proslava Saveza 2024 (VIDEO)
Najuspešniji takmičar MOSS-a i Balkana u 2022. godini
Najuspešniji takmičar MOSS-a i Balkana u 2022. godini (VIDEO)

Radimo na daljem jačanju kapaciteta i popularizaciji rase

Glavni organi Saveza jesu Skupština i Izvršni odbor. Skupština Saveza delegira u višu skupštinu Saveza delegaciju koju čine po jedan predstavnik svakog Okruga članice Saveza. Organsku skupštine saveza su:
– Izvršni odbor
– Nadzorni odbor
– Sudijski odbor
– Sud pravde
– Drugi organi koje formira skupština

Srpski visokoletač (engl. Serbian highflyer) je sportski golub iz rase visokoletača, vrlo cenjen među odgajivačima kod nas i u svetu.

Odgajivači su mnogo decenija posmatrali specifičan let golubova i ukrštali ih, trudeći se da povećaju vreme njegovog zadržavanja u vazduhu. Tako, za razliku od drugih gajenih vrsta (na primer pismonoša ili lepezana), kod visokoletača se isključivo ocenjuje let – visina i svojstvo zajedničkog kruženja u jatu, u golubarskom žargonu „vis“.

Boje golubova su sledeće:  Arap, Darcin, Mavijan, Tekir, Boz, Capar, Barak, Bakarlija, Beaz, Karudijan, Naudijan, Kulan

Prostorije Nacionalnog Saveza Srbije – Snežane Hrepavnik 61 Beograd

Postani naš član – pridruži se Savezu


NSS

Nacionalni savez odgajivača golubova srpskih visokoletača Srbije

UČLANI SE

Podeli stranicu: